vrijdag 10 april 2009

De eenzaamheid van de priemgetallen

Schrijver: Paolo Giordano
Titel: De eenzaamheid van de priemgetallen
Jaar van 1e uitgave: 2009
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 978 90 234 3496 2
Genre: Psychologische roman
Periode: vanaf 1983 tot 2007

Hoofdpersonen:


Alice Della Rocca – als kind, studente, later fotograaf
Mattia Balossino– als kind, student, wiskundige en leraar
Michela – zusje van Mattia
Pietro Balossino – de vader van Mattia
Denis – vriend van Mattia
Viola Baí – Klasgenote van Alice
Soledad – huishoudster in dienst bij de ouders van Alice
Fabio Rovelli – echtgenoot van Alice
Marcello Crozza – fotograaf, baas van Alice

Samenvatting van het verhaal: (per hoofdstuk)

De Sneeuwengel (1983)

Alice (7) gaat met haar vader naar de wintersport. In de mist komt ze ten val. Het ongeluk zorgt ervoor dat ze mank wordt. Het ongeluk zorgt een soort waanzin die maakt dat ze nauwelijks eet.

De wet van Archmides (1984)

Mattia (9) is deel van een tweeling. Zijn zusje is geestelijk gehandicapt. Als ze uitgenodigd worden voor een partijtje laat Mattia zijn zusje achter in het park. Als hij terugkomt is ze verdwenen. Ze wordt niet meer teruggevonden. De verdwijning zorgt voor een litteken in Mattia’s ziel en bezorgt hem een lichte waanzin. Hij heeft de neiging zichzelf met scherpe voorwerpen verwondingen toe te brengen.

Op de huid en net eronder (1991)

Alice (15) geeft haar vader de schuld van het ongeluk. Soledad merkt dat ze haar eten tijdens maaltijden in haar servet verbergt en later weggooit
Viola houdt een feest en Alice en Mattia worden uitgenodigd. Ook Mattia’s vriend Denis, die verliefd is op Mattia, wordt uitgenodigd. Alice wordt het slachtoffer van een soort ontgroening door Viola en diens vriendinnen.
Alice laat een tattoo zetten, een viooltje rond haar navel. Op het feestje onstaat er een bijzondere band tussen Mattia en Alice.

De andere kamer (1995)

Alice is begonnen met fotograferen. Het is duidelijk dat Mattia een bijzonder talent voor wiskunde heeft. Hij heeft een voorliefde voor priemgetallen, in het bijzonder voor tweelingpriemgetallen. Dit zijn priemgetallen die vlak bij elkaar staan, maar waar altijd nog een getal tussen staat, bijvoorbeeld 41 en 43.

In en uit het water (1998)

Mattia studeert zonder moeite af in wiskunde. Alice krijgt voor haar 21e verjaardag een spiegelreflexcamera cadeau. Ze leert Fabio kennen, een dokter en begint een relatie. Mattia vertelt zijn geheim over zijn tweelingzus aan Alice. Mattia krijgt een aanbod van een Duitse universiteit en besluit naar Duitsland te gaan. Alice laat zich door Fabio verleiden.

Scherp gesteld (2003)

Alice gaat bij Marcello Crozza werken, die een fotozaak in de buurt heeft en zijn brood verdient met trouw- en familiefoto’s. Bij toeval moet ze een reportage maken van het trouwen van Viola. Uit wraak vernietigd Alice de filmpjes.

Wat blijft (2007)

Mattia maakt vrienden op de Duitse universiteit waar hij les is gaan geven. Fabio wil een kind bij Alice, maar die blijkt onvruchtbaar, waarschijnlijk door haar eetgewoonten.
Mattia maakt kennis met Nadia, die op zoek is naar een vriend. Het klikt tussen de twee. Mattia verliest zijn maagdelijkheid.

Fabio verlaat Alice. Alice stort compleet in en blijft dagenlang ziek thuis. Ze gaat naar het ziekenhuis, valt flauw. Ze denkt daar de zus van Mattia te herkennen en ze besluit Mattia te schrijven.
Mattia ontvangt de brief waarin staat dat Alice hem moet zien, zonder dat daarbij een reden vermeld staat. Hij vertrekt meteen terug naar Italië.
Mattia en Alice ontmoeten elkaar. Alice vertelt uiteindelijk niets over haar ontmoeting met het meisje dat Michela zou kunnen zijn. Ze kussen elkaar, maar Mattia voelt dat hij niet moet blijven. Hij gaat weg en belt Nadia. Alice blijft alleen achter maar voelt dat ze nu alleen het leven aan kan.

Titelverklaring:
Priemgetallen zijn getallen die alleen deelbaar zijn door zichzelf en door 1. Het zijn geen veelvoorkomende getallen. Tweelingpriemgetallen staan vlak bij elkaar, zoals 41 en 43. Hoe hoger de getallen hoe minder deze getallen voorkomen. Mattia vergelijkt zichzelf en Alice met tweelingpriemgetallen.

Plaats en tijd:
Het verhaal speelt zich tussen 1983 en 2007 in Italië en Duitsland

Schrijfstijl / persoon/ vertelwijze:
Het verhaal is geschreven vanuit de hoofdpersonen. Vanuit Mattia en vanuit Alice, in de derde persoon.

Opbouw:
De roman heeft een duidelijke chronologische opbouw, waarin de karakters zich verder ontwikkelen.

Thema en Motieven:
Thema is vooral de eenzaamheid. Eenzaamheid van het individu ook al leeft deze in een samenleving met familie en vrienden. De hoofdfiguren zien zich verbonden door een ongeluk tijdens hun kindertijd en een ijzige eenzaamheid die ze hierdoor voelen.

Informatie over de schrijver:
Paolo Giordano werd geboren in 1982 in Turijn. Hij is docent fysica. De eenzaamheid van de priemgetallen is zijn eerste boek. Het werd een bestseller en is inmiddels in 22 talen vertaald.
Tot nu toe heeft de schrijver verder alleen nog maar korte verhalen geschreven en gepubliceerd.

Overige informatie:
Het boek is een bestseller en wordt nogal “gehypt” . In dit geval is dat misschien wel terecht want het is een literair juweeltje. Hopelijk gaat de jonge schrijver niet ten onder aan zijn eigen succes.

Duveltje's oordeel:
De ijzige eenzaamheid van de hoofdpersonen is herkenbaar. Ze dragen de littekens van hun jeugd in dit geval letterlijk en figuurlijk met zich mee. Het verhaal is meeslepend en laat zich lezen als een spannende detective, waarbij de koude rillingen mij over de rug liepen.
De wendingen zijn onverwacht gedurfd. Het verhaal is ongekend eerlijk, duidelijk. Een absolute aanrader voor mensen die durven na te denken.

Sterretjes: ***** (5)

2 opmerkingen:

Unknown zei

ik vind de eenzaamheid van de priemgetallen echt een schitterend en diepgaand boek. ik moest er een verslag over schrijven en ik heb heeeeeel veel aan dit verslag gehad, bedankt!!

Unknown zei

Dit boek is een echte aanrader! zeker voor mensen die ruimte willen laten voor hun fantasie. De auteur vermeldt niet alles letterlijk. Zelf weet ik nog steeds niet wat er echt met Michela is gebeurd, want in het begin van het boek zou je denken dat ze is verdronken. Maar op het einde denkt Alice dat ze haar heeft gezien...
De schrijver werkt de personages mooi uit. Zelfs al in het begin van het boek kon ik al gezichten plakken op de voorgestelde personages. Zeker voor herhaling vatbaar!