vrijdag 8 mei 2009

De Vijfde Vrouw


Schrijver: Henning Mankell
Titel: De vijfde vrouw
Jaar van 1e uitgave: 1996
Uitgever: De Geus
ISBN: 978-90-445 0880 6
Genre: detective, misdaadroman
Periode: 1994

Hoofdpersonen:

Inspecteur Kurt Wallander – inspecteur van politie
Yvonne Ander – de dader
Ann-Britt Höglund, Svedberg, Martinson, Hanson - collega’s van Wallander
Holger Eriksson – eerste slachtoffer
Gosta Runfeldt – tweede slachtoffer
Eugen Blomberg - derde slachtoffer
Ebba – de receptioniste

Samenvatting van het verhaal:
Het past niet om de inhoud van een spannende detective op te gaan rakelen. Daarom slechts een korte samenvatting.

In Ystad in de Zweedse provincie Skåne, wordt een man op mysterieuze wijze vermoord. Tegelijkertijd verdwijnt een ander. Hoewel er niet direct een verband lijkt tussen de twee zaken blijkt toch dat er één en dezelfde dader te werk gaat. De verdwenen man wordt dood teruggevonden. Een derde wordt verdronken in een jute zak en door de politie uit een meer gevist.
Achter de moorden schuilt een gefrustreerde vrouw. Op het moment dat haar moeder in Algerije door religieuze fanatici wordt vermoordt slaat ze door. Ze heeft het gemunt op mannen die hun vrouwelijke partners op vreselijke wijze hebben mishandeld en vermoord.
De vrouw, Yvonne Ander, heeft een dodenlijst gemaakt. Wallander en zijn collega’s vinden tenslotte haar spoor en weten de vierde moord te verhinderen.

Titelverklaring:

De dader neemt wraak op vier mannen die een relatie hadden met vier verschillende vrouwen die allemaal toevallig in contact kwamen met de dader. De dader is de vijfde vrouw.

Plaats en tijd:

Het verhaal speelt zich af in Zweden in 1994. Aan het begin van het verhaal gaat Wallander met zijn vader op reis naar Rome. Een klein deel speelt in Algerije.

Schrijfstijl / persoon/ vertelwijze:

Het verhaal is geschreven in de derde persoon, vanuit de persoon van Kurt Wallander.

Opbouw:

De opbouw is chronologisch, met een enkele flashback.

Thema en Motieven:

Mankell durft het, zoals gewoonlijk, aan om verschillende actuele thema’s in zijn detective te verwerken. Zo speelt het religieus extremisme een kleine rol en huiselijk geweld. De druk van de publieke opinie op de politie neemt toe vanwege het toenemende geweld in Zweden. De oprichting van burgerwachten en de veroordeling daarvan komt in het boek aan de orde.

Informatie over de schrijver:

Henning Mankell (Stockholm, 3 februari 1948) is een Zweeds schrijver. Hij is vooral bekend door deze serie detectives met als hoofdpersoon inspecteur Kurt Wallander. De laatste jaren schrijft Mankell meer politiek geëngageerde verhalen, waaronder De Chinees waarin het politieke regiem in China aan de orde komt, en Kennedy’s brein, waarin de Afrikaanse samenleving met haar problemen een centrale rol speelt.
Zie ook het wikipedia artikel over Mankell

Overige informatie:


Duveltje's oordeel:

Een goede misdaadroman met actuele thema’s en een goed plot. Meer dan 580 pagina’s vol spanning.

Sterretjes: **** (4)

Geen opmerkingen: